A. ČULEN: Chráňme si nedeľný pokoj, nenechajme sa zotročovať

13.05.2012 Bratislava

Bratislava 13. mája (TASR) – Občianske združenie Aliancia za nedeľu (AZN) vyhlásila 13. máj za Slovenský deň za voľnú nedeľu. Pri tejto príležitosti dnes združenie pripravilo v Bratislave Pochod za voľnú nedeľu bez práce a tradičnú rodinu. Jeho trasa viedla z Hviezdoslavovho námestia popred najvýznamnejšie spoločenské a administratívne centrá Slovenska nachádzajúce sa v bratislavskom Starom Meste.

Predseda AZN Anton Čulen pre TASR uviedol: „Touto akciou chceme ľuďom pripomenúť, že aj kedysi sme tu mali nedeľu, ktorá bola dňom pokoja, 'kľudu', a to bolo nedávno, aj vtedy, keď sme tu mali komunistický režim. Dnes žijeme v demokracii a ľudia sú nútení pracovať soboty, nedele, sviatky za mizernú mzdu. Ľudia si zaslúžia spravodlivú mzdu a úplne im stačí, aby pracovali päť dní tak, ako je to v iných krajinách okolo nás, v ktorých je toto právo dokonca chránené ústavným zákonom. Chráňme si nedeľný pokoj, nenechajme sa zotročovať. Nedeľa má byť dňom stretávania sa v rodinách, s príbuznými, priateľmi, dňom duchovného pokoja. Toto je posolstvo dnešného pochodu.“

Podľa AZN je voľná nedeľa najstarší sociálny zákon ľudstva a je preto potrebné si ho chrániť ako ničím nenahraditeľné dobro spoločnosti. Nedeľa musí byť chápaná ako deň pracovného voľna venovaný oddychu, duchovnému pookriatiu a najmä utužovaniu rodiny, rodinných a príbuzenských či priateľských vzťahov. Ako dodal Čulen, „je samozrejmé, že existujú prevádzky, kde sa musí pracovať nepretržite. Nie sú to len lekári, záchranári, hasiči a podobne, ale aj prevádzky reštaurácií či hotelov. Myslím si, že zákon to dokáže v tomto ohľade presne definovať“.

Pochod AZN zároveň podporil požiadavky slovenských biskupov, ktoré v tomto smere vyjadrili v liste piatim stranám pod názvom “Katolícka cirkev a spoločnosť 2012 – 2016”.
 

Vyberte región